Välj område
Grekland

Grekland

Klimat och temperatur för Kreta

Den grekiska ön Kreta är ett populärt resmål för både solbadare och kulturintresserade. De arkeologiska fynden i Knossos som härstammar från den Minoiska kulturen är specielltsevärda. Kreta är Greklands största ö.

Här får du en överblick över väder och temperatur för Kreta. Det hjälper dig att planera din semester och hitta den bästa tiden på året att resa till Kreta. Se temperatur,medeltemperatur, vattentemperatur, regndagar per månad och antal soltimmar per dag för Kreta.

Klimat i Kreta

Klimatet på Kreta är typiskt medelhavsklimat med varma torra somrar och milda fuktiga vintrar. Det omkringliggande havet har en svalkande effekt under sommaren. Under högsommaren ärdagstemperaturer runt 30°C vanliga. Medeltemperaturen stiger från 18°C i maj till 24°C i augusti. Den regnigare perioden börjar i oktober och slutar i mars. Havsvattnets medeltemperaturstiger från 19°C i maj till 25°C i augusti. Snö kan förekomma på öns bergstoppar. Medeltemperaturen sjunker inte under 10°C på öns semesterorter under året.

När ska man besöka Kreta

Bästa tidpunkten för en sol- och badsemester är mellan juni och september. För att undvika den värsta turistsäsongen under sommarmånaderna kan slutet maj eller september vara enbra tidpunkt för en resa.

Vädret på våren

Under våren stiger medeltemperaturen från 12°C i mars till 18°C i maj. I mars är regndagarna i medeltal nio till antalet för att minska till fyra dagar i maj. Dagstemperaturer runt23°C är vanliga i maj. Havsvattentemperaturen i maj rör sig runt 19°C. För dig som inte gillar den sommarmånaderna hetta kan maj vara en bra tidpunkt för en resa till Kreta.

Vädret på sommaren

Sommaren är torr och varm med hög luftfuktighet. Varm luft från Sahara kan periodvis blåsa in över ön vilket får dagstemperaturen att stiga till 40°C. Medeltemperaturen stigerfrån 23°C i juni till 24°C i augusti för att sedan sjunka till 18°C i oktober. Dagstemperaturer runt 30°C är vanliga. Vattnets medeltemperatur under sommaren stiger från 22°C i junitill 25°C i augusti. Sommaren fortsätter i september med medeltemperaturen 22°C och en blyg nederbördsmängd.

Vädret på hösten

Sommarvädret håller ofta i sig ännu i början av oktober men blir ostadigare och mildare mot slutet av månaden. Regnmängden är i medeltal 88 mm i oktober och medeltemperaturen 18°C.November är något svalare än oktober med medeltemperaturen 15°C. Regnmängden är ca 80 mm i november<./p>

Vädret på vintern

Från december till februari regnar det rikligt och medeltemperaturen sjunker från 12°C i december till 10°C i februari. Nätterna kan vara kyliga med temperaturer runt 7°C.

Fler resetips

Andra populära turistmål i Grekland är bland annat ön Rhodos, som ligger nära den turkiska kusten,Korfu, Naxos och Santorini.

Klimat och temperatur för populära resmål i Kreta

Sortera

Månad

Destination
Temp.
dag
Temp.
natt
Vattnets
med.temp.
Solsken
%
Regndagar
per mån.
Nederbörd
mm/mån
+13°
+7°
+16
40%
12,9
152,6
+14°
+7°
+16
39%
12,1
160,0
+13°
+7°
+16
42%
13,0
152,4
+13°
+7°
+16
44%
12,0
158,4
+14°
+8°
+16
42%
11,9
147,5